Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych kwalifikacje

Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych kwalifikacje

Zaktualizowano dnia 18 września 2024

Więcej informacji na temat kursu znajdziesz na stronie: https://kkz.edu.pl/kursy/192/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych-343404-kurs-kwalifikacyjny-zawodowy-tg07--tg16-/src-BlogKwalif

Praca w gastronomii jest bardzo obciążająca i wymaga wiele cierpliwości (przede wszystkim ze względu na fakt, że wiąże się z ciągłym kontaktem z ludźmi i współpracą z innymi). Zawód technika żywienia i usług gastronomicznych jest niezwykle odpowiedzialny – dla osób, które lubią swoją pracę i chcą się w niej rozwijać, może być jednak bardzo pasjonujący. W swojej pracy technik żywienia i usług gastronomicznych odpowiada za wiele różnorodnych obowiązków (począwszy od przygotowywania posiłków, poprzez planowanie diet i zasad żywienia zbiorowego, poprzez kontakt i obsługę klientów), dlatego też praca ta nigdy nie jest nudna i każdego dnia niesie ze sobą nowe, ciekawe wyzwania.

Aby móc pracować jako technik żywienia i usług gastronomicznych należy posiadać odpowiednie kwalifikacje. Najprostszą drogą do uzyskania tytułu zawodowego i tym samym wymaganych w rozporządzeniu kwalifikacji jest wzięcie udział w renomowanym kursie na to stanowisko. Kursy tego typu dostępne są w wielu ośrodkach szkoleniowych – decydując się na kurs, warto jest zwrócić uwagę na renomę szkoły oraz fakt czy wpisana jest ona do rejestru profesjonalnych ośrodków szkoleniowych. Wśród polecanych organizatorów szkoleń prawdziwym liderem jest Zespół Szkół KKZ, który od lat zdobył wiele cennych nagród, wyróżnień (m.in. certyfikat ISO świadczący o jakości kształcenia) oraz wiele pozytywnych recenzji.

Kurs technika żywienia i usług gastronomicznych realizowany przez Szkoły KKZ to nowoczesne szkolenie internetowe, wykorzystujące bardzo funkcjonalną platformę do e-learningu. Dzięki takiej formie szkolenia każdy uczestnik może dopasować naukę do swoich potrzeb oraz pogodzić uczestnictwo w kursie z innymi obowiązkami. W trakcie kursu realizowana jest podstawa programowa, która jest w pełni zgodna z wytycznymi MEN – treści obowiązujące w kursie przedstawione są zarówno z punktu widzenia teoretycznego, jak i praktycznego. Nauka w kursie jest znacznie szybszym sposobem uzyskania kwalifikacji, aniżeli wybranie się np. do szkoły policealnej – kwalifikacje można zdobyć nawet w kilka miesięcy (w szkole policealnej to okres minimum 2 lat).

Ukończenie kursu kwalifikacyjnego na stanowisko technika żywienia oraz usług gastronomicznych pozwala na uzyskanie kwalifikacji zawodowych dotyczących możliwości przygotowywania napojów oraz potraw (według nowej podstawy programowej oznaczenie Kurs TG.07, dawniej według starej podstawy programowej był to Kurs T.06). Uczestnik szkolenia otrzymuje również kwalifikacje z zakresu organizacji żywienia oraz usług gastronomicznych (obecnie kod kwalifikacji Kurs TG.16, dawniej Kurs T.15). Kwalifikacje potwierdzone są stosownymi dokumentami, które uczestnik otrzymuje po zakończeniu szkolenia.