Zaktualizowano dnia 19 września 2024
Więcej informacji na temat kursu znajdziesz na stronie: https://kkz.edu.pl/kursy/220/kucharz-512001-kurs-kwalifikacyjny-zawodowy-tg07/src-BlogWrocław
W zawodzie kucharza niewątpliwie bardzo ważny oprócz kwalifikacji jest przede wszystkim talent – umiejętności potrzebne w zawodzie można jednak szlifować na wiele sposobów oraz uczyć się ich na podstawie praktyki czy korzystając z rad bardziej doświadczonych osób w tym fachu. Kucharz powinien charakteryzować się przede wszystkim dobrym poczuciem smaku oraz kreatywnością – nie powinien bać się łączyć ze sobą różnych smaków, bazować na dużej ilości przypraw czy korzystać z inspiracji pochodzących z różnorodnych, często bardzo orientalnych zakątków świata. Liczy się również pasja i zaangażowanie – bez miłości do swojego zawodu i chęci rozwoju nie można stać się mistrzem w swoim fachu.
Niewątpliwie jednak, aby rozpocząć karierę kucharza i pracować w różnorodnych punktach gastronomicznych niezbędne jest posiadanie tytułu zawodowego kucharza oraz prezentowanie określonych umiejętności i kompetencji – nie wystarczy jedynie chęć nauki czy pasja do gotowania, gdyż jest to zawód bardzo odpowiedzialny i wymagający. W ostatnim czasie kurs kucharza odbywał się na przełomie grudnia i stycznia, między innymi na terenie miasta Wrocław. Z racji jednak ograniczonych możliwości organizatorów szkolenia, nie wszyscy zainteresowani mogli wziąć w nim udział. Alternatywą dla tego szkolenia są kwalifikacyjne kursy zawodowe na kucharza dostępne w ofercie Zespołu Szkół KKZ.
Wspomniany kurs na kucharza realizowany przez Szkoły KKZ jest to szkolenie realizowane w formie online, czyli za pomocą wygodnej i bardzo łatwej w obsłudze platformy do nauki zdalnej z wykorzystaniem tzw. e-learningu. Dzięki takiemu rozwiązaniu w szkoleniu może wziąć udział osoba pochodząca z różnych rejonów Polski, bez konieczności kłopotliwych dojazdów czy poszukiwania kursu zlokalizowanego jak najbliżej swojego miejsca zamieszkania – jest to niewątpliwie bardzo duże udogodnienie. Kwalifikacyjny kurs zawodowy na kucharza pozwala uzyskać kwalifikacje w zakresie przygotowywania napojów oraz sporządzania potraw (według nowej podstawy programowej są to kwalifikacje z kodem Kurs TG.07, a dawniej Kurs T.06).
Uzyskanie tytułu zawodowego jest potwierdzeniem wysokich kompetencji i umiejętności oraz kompleksowego przygotowania do pełnienia zawodu kucharza w różnych punktach i placówkach gastronomicznych. Kurs na kucharza prowadzony jest zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej oraz posiada liczne nagrody i certyfikaty będące poświadczenie wysokiej jakości kształcenia – między innymi certyfikat ISO. Nauka w kursie jest znacznie szybszym sposobem uzyskania tytułu zawodowego, aniżeli nauka w szkole policealnej – efektywność nauki jest jednak identyczna, co potwierdzają zadowolone opinie osób, które skorzystały z kursu i już rozpoczęły swoją karierę w branży gastronomicznej.