Kurs Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych TG.07 i TG.16 (dawniej T.06 i T.15)

Kurs Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych TG.07 i TG.16

Zaktualizowano dnia 26 czerwca 2024

Więcej informacji na temat kursu znajdziesz na stronie: https://kkz.edu.pl/kursy/192/technik-zywienia-i-uslug-gastronomicznych-343404-kurs-kwalifikacyjny-zawodowy-tg07--tg16-/src-BlogŻywienia

Technik żywienia i usług gastronomicznych jest stosunkowo nowym zawodem obecnym na polskim rynku pracy. Zapotrzebowanie na osoby o takim wykształceniu jest wynikiem zwiększenia się liczby punktów gastronomicznych oraz różnorodnych restauracji i barów. To właśnie w takich miejscach zatrudnienie mogą znaleźć osoby o takich kwalifikacjach. Kto chciałby zostać zatrudniony na stanowisku technik żywienia i usług gastronomicznych musi zdecydować się na jedną ze ścieżek kształcenia w konkretnym kierunku.

Najpopularniejszym sposobem na uzyskanie kwalifikacji zawodowych jest zdecydowanie się na kurs kwalifikacyjny, który jest dostępny między innymi w ofercie Zespołu Szkół KKZ.
Forma szkolenia to wygodny i profesjonalny e-learning z wykorzystaniem nowoczesnej platformy do nauki. Jest to bardzo komfortowe rozwiązanie dla wszystkich zainteresowanych zdobyciem tytułu technika żywienia i usług gastronomicznych, ponieważ umożliwia dopasowanie nauki do swoich indywidualnych potrzeb. Uczestnictwo w kursie jest zdecydowanie szybszym sposobem na uzyskanie kwalifikacji i tytułu zawodowego, aniżeli nauka na przykład w szkole policealnej.

Kurs Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych pozwala na uzyskanie kwalifikacji według nowej podstawy programowej Kurs TG.07 (sporządzanie potraw i napojów) oraz Kurs TG.16 (organizacja żywienia i usług gastronomicznych). Według oznaczeń w starej podstawie programowej były to odpowiednio kwalifikacje Kurs T.06 i Kurs T.15. Podczas kursu realizowanego przez Szkoły KKZ wszystkim uczestnikom przekazywane są teoretyczne i praktyczne informacje na temat pracy na stanowisku kucharza oraz kwestiach związanych z planowaniem i organizacją żywienia w różnorodnych jednostkach gastronomicznych. Uczestnicy uczą się ponadto sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i planowania diet według ustalonych parametrów, a także prawidłowej obsługi klienta i odpowiedniego serwowania przygotowanych przez siebie potraw.

Kurs technik żywienia i usług gastronomicznych kompleksowo przygotowuje do pełnienia tego zawodu. Zespół Szkół KKZ organizacją podobnych kursów zajmuje się już od lat i jest uznawany za lidera w tej branży. O wysokim profesjonalizmie świadczy między innymi certyfikat ISO, jaki posiadają kursy. Dodatkowo zakres materiału przygotowany jest zgodnie z wytycznymi Ministerstwa Edukacji Narodowej – nie mogłoby być inaczej, skoro Szkoły KKZ wpisane są do powszechnego rejestru i ewidencji szkół oraz jednostek szkoleniowych. Dzięki temu każdy uczestnik szkolenia może mieć pewność, że w trakcie kursu otrzyma wszystko to, co najlepsze i w pełni wartościowe dla rozwoju kariery zawodowej i znalezienia upragnionej pracy w branży.